Strict Standards: mktime(): You should be using the time() function instead in /var/www/clients/client33565/web49778/web/weblog/pivot/modules/module_debug.php on line 94
Peter Breevoort Weblog » costa rica eind 2004

02 May '05 - 591 W, 2 I - + 42 - 18 costa rica eind 2004

Costa Rica is een verademing. een prachtig land dat veel doet aan het behoud van haar ecosystemen en voor een groot deel bestaat uit natuurparken. De mensen zijn schappelijk en charmant en gaan hun eigen gang zonder bezoekers lastig te vallen met hun koopwaar of kwaliteiten als gids , wat een groot verschil is met grote delen van Afrika. Costa Rica heeft in 1941 de oorlog verklaard aan Italië, Duitsland en Japan, en heeft ongetwijfeld een doorslaggevende rol gespeeld in de geallieerde overwinning. Kort daarna heeft het zijn leger afgeschaft en scholing beschikbaar gesteld voor de jeugd. Naast een lange geschiedenis van democratie, is ook het rechtssysteem solide en zijn ook de vrouwen en minderheden empowered om deel te nemen aan het economisch proces. Het land voldoet aan alle eisen om een volwaardig speler te zijn in de globale economie, de vraag is alleen; waarmee, ik heb nooit begrepen hoe een land kan functioneren op de verkoop van bananen en koffiebonen.

De taxichauffeur die ons van het vliegveld naar San José brengt waarschuwt niet voor highjackers of boeventuig in de sloppenwijken, eigenlijk zegt hij maar weinig, waarschijnlijk omdat hij geen Engels en ik nauwelijks Spaans spreek, wat overigens wel een gemis is. Bij aankomst in de stad rijden we langs voluptueuze, schaargeklede mevrouwen op de straathoeken. Prostitutie is legaal in Costa Rica, en wat mij betreft wat te veel 'in your face', persoonlijk hoef ik dat niet te zien; een vieze dikke oude man die in een bar zijn nog nauwelijks volwassen bloed mooie buit probeert te vermaken alvorens naar zijn hotelkamer te verdwijnen. Ongewenst bijverschijnsel is ook dat ik tijdens mijn wandelingen door de stad meewarig aangekeken wordt door de locale bevolking.

San José is een leuke stad, weinig hoogbouw, nieuwbouw of luxe. Er is   een prettig groot spanningsverschil tussen de armere rommelige buurten waar bijvoorbeeld de markt zich bevind, en de wat chiquere ambassade buurten vol prachtig Spaans coloniale huizen. De stad wemelt van de mooi aangelegde parken die volstaan met bankjes, dat zegt ook wel wat over een volk; dat het de rust neemt om zo nu en dan wat in het park te zitten en de wil heeft om daar plekken voor in te richten, waar verder zichtbaar weinig gedaan wordt aan het onderhoud van stoepen en openbare voorzieningen.

Cahuita is een charmant rommelig  Caribische kustdorpje wiens authenticiteit niet verdrongen is door toerisme, de stranden zijn prachtig en de zee een heerlijke temperatuur. Een bejaarde Amerikaanse Korea veteraan verteld ons, tandeloos, met wijde armgebaren en vurige ogen, omringd door een verdacht chemisch geurende walm dat hij, sinds hij hier is, zich geweldig voelt, zijn vrienden met rooddoorlopen ogen heffen hierop vanaf de veranda hun biertje. Het is tien uur in de ochtend, en vanuit alle hoeken zijn Reggae klanken te horen. Ik vraag mij af wat Bob Marley ervan zou vinden als hij wist dat de twijfelachtige genoegens van gandjah grotendeels verruilt zij door die van crack.

Leuke aapjes in het regenwoud, grote leguanen, een luiaard hangt ondersteboven in een boom, een soort slow motion aap eigenlijk. weelderige begroeiing en heel veel bananen, die -in grote containers geladen- worden afgevoerd door de haven van Limon, in de jaren tachtig aangelegd door Duitsland

. Gebakken bananen, gesuikerde bananen, gefrituurde bananen, bananen chips, bananen curry, bananen met kokos, zoute banaan, gekookte banaan, bananen cake, bananen pudding, bananen drank, bananen likeur, bananen ijs, bananen puree, bananen snoepjes, gecarameliseerde banaan, bananen chutney, gestoofde banaan, bananen jam, bananen koekjes,

.


Name:  
Remember personal info?

Email:
URL:
Comment:Emoticons / Textile

  ( Register your username / Log in )

Notify: Yes, send me email when someone replies.  

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.