Strict Standards: mktime(): You should be using the time() function instead in /var/www/clients/client33565/web49778/web/weblog/pivot/modules/module_debug.php on line 94
Peter Breevoort Weblog » verlaat tanzania verhaal

29 Apr '05 - 761 W, 1 I - + 11 - 21 verlaat tanzania verhaal

Het viel mij op dat Dar es Salaam relatief welvarend leek , zeker vergeleken met hoe het onder 'újamaa 'was. Ulrich, en wat watterig free lance fotograaf die we later op de boot naar Zanzibar zouden ontmoeten, die al 15 jaar in Tanzania woont en vol trots vertelde dat zijn (Nederlandse) vrouw hem en hun twee kinderen onderhoud zodat hij met de winst van zijn foto's kan investeren in het maken van nog meer foto's, Ulrich dus, die beweerde dat de markteconomie wel een goed iets is, dat het gemakkelijker is om ondernemingen op te zetten, dat de overheid ondersteunende is en subsidies en goedkope leningen verstrekt, en dat dit systeem goed werkt, er meer bottom up in plaats van top down gewerkt wordt. De kwalijke kant is, zoals overal, dat de rijken rijker worden en de arme armen, dat er minder aandacht is voor de minderbedeelden en diensten duurder worden. Het nieuw ondernemend elan is al gelijk zichtbaar aan de 'mannetjes', poorters en gidsen, taxichauffeurs die door hebben dat buitenlanders geld hebben en dat zonder schroom durven opeisen. Zo vroeg een poorter ons 10 dollar voor het (ongewenst) dragen van een tas over nog geen honderd meter! de shilling lijkt vastgekoppeld aan de dollar en tot mijn verbazing wordt op veel plaatsen betaald in dollars, ook de oude wissel truck met ome Ali gaat niet meer op, hooguit een paar procent winst op de zwarte markt. Ook in Zanzibar is de markteconomie goed doorgedrongen. De prijzen die gevraagd worden voor een overnachting zijn vrijwel overal exorbitant hoog in vergelijking met wat men ervoor terug krijgt. Maar de reizigers die met Alitalia en KLM rechtsreeks tot aan de poorten van het ressort vervoerd worden betalen het graag. Tot dat de luchtbel barst natuurlijk, want wat nu nog als wild, avontuurlijk en bovenal spotgoedkoop te boek staat zal al snel uit de gratie en de mode raken en vervangen worden door een ander tropisch paradijs. Misschien dat Mozambique met haar vele eilanden en prachtige stranden een goeie keus is....terug naar Dylan die in de jaren zestig al de pracht van Inhambane bezong. De 'mannetjes' op zanzibar stellen zich  op in een aaneengesloten rij  tussen de Italianen op hun zonnebedden langs het strand, en de branding. Een beweging kan fataal zijn en een horde nepzonnebril verkopende of safari aanbiedende entrepreneurs  stort zich genadeloos op het onwillig slachtoffer.

 Ik ging voor een wandeling langs het strand, die ik in eenzaam gepeins had willen afleggen, maar werd tot drie maal toe begeleid door -overigens bijzonder aardige- jongemannen die zich uiterst geïnteresseerd toonden in Nederland, gek zijn  op Patrick Kleuvers en begaan bleken met mijn welzijn.. Nodeloos te melden dat wij NIET in een van de Alitalia of KLM lustoorden verbleven maar in een precies er tussenin gelegen  door bananenboom en kokospalm omringde enclave met door Beun de Haas gebouwde charmante hutjes en een persoonlijk 'restaurant', onder bladerdak met zicht op de werkelijk overweldigend mooie strand, zee en ondergaande zon kitschschilderijachtergrond, waar twee gezonde en vrolijkeTanzaniaanse dames de hele dag in de weer zijn om ons, gebruikmakend van plukverse ingrediënten, driemaal daags te voorzien van de meest heerlijke gerechten, en tussen door nog een schaaltje 'çocos fritters'  komen brengen, en op de deur kloppen om te melden dat het avondeten klaarstaat, of om te vragen of we  liever octopus of calemares gehad wilden hebben.

Het grote toeristische gebeuren gaat wat aan Dar Es Salaam voorbij, de meeste vluchten sluiten aan op vervoer naar ressort of safari, Dar is dan ook bij nader inzien een wat troosteloze stad . Het is wel een Afrikaanse stad, met weinig buitenlanders en een "hustle and bustle' van een over het algemeen vrolijk, open en toegankelijke bevolking die snel en graag een praatje aanknoopt, wel jammer is dat het er veelal mee eindigt dat er duidelijk gehoopt word op een gunst of vergoeding.

Wat zeker niet aan Dar voorbij is gegaan is de komst van internet en mobiele telefoon, waarschijnlijk een revolutionaire en zegenrijke ontwikkeling voor Afrika. Aan internet cafés dan ook geen gebrek en men lijkt er goed gebruik van te maken. De meeste verbindingen zijn echter tergend langzaam en ik kan er mijn patserige laptopje er niet op aansluiten. Werken op een langzame computer met modemverbinding is de hel. Er zijn wel meer dingen die de hel zijn: een bank kopen bij Ikea bijvoorbeeld, of een dekbed in een hoeslaken krijgen als het al laat op de avond is.

The+future+belongs+to+those+%22Tramadol%22%3Ahttp%3A%2F%2Fwww%2Etramadol%2Donline%2Eorg%2F+who+believe+in+the+beauty+of+their+dreams%2C+If+your+heart+is+beautiful%2C+you+are+the+most+beautiful+person+on+the+earth+%22Celexa%22%3Ahttp%3A%2F%2Fwww%2Ecelexa%2Ews%2F+that+which+does+not+kill+us+makes+us+stronger+%22Phendimetrazine%22%3Ahttp%3A%2F%2Fwww%2Ephendimetrazine%2Drx%2Ecom%2F+The+only+way+to+succeed+is+to+keep+jumping+off+cliffs+and+build+your+wings+on+the+way+down+%22Prozac%22%3Ahttp%3A%2F%2Fwww%2Eprozac%2Dorder%2Enet%2F+only%2E

Monica - 22 January '06 - 04:28

This is the coolest La Cocina.

Marta (Email) (URL) - 18 March '06 - 20:21

This site is a lot of fun very well designed.

brandy (Email) (URL) - 20 March '06 - 03:01

Very interesting & professional site. You done great work.

jenny (Email) (URL) - 20 March '06 - 21:46

Hi there! Your site is cool!

teena (Email) (URL) - 21 March '06 - 18:23

I like this site!

yasmin (Email) (URL) - 23 March '06 - 03:19

I like your website alot…its lots of fun… you have to help me out with mine…

yolonda (Email) (URL) - 30 March '06 - 21:30

Hi you have a nice homepage

mirian (Email) (URL) - 04 April '06 - 19:50

A very nice website !!

miriam (Email) (URL) - 11 April '06 - 14:06

Hope you come back soon!!

tommy (Email) (URL) - 12 April '06 - 04:47

20 akai lcd tv
2000 akai mpc
2000xl akai mpc
2500 akai mpc
27 akai dvd lcd tv
27 akai dvd lcd
27 akai hdtv lcd
27 akai lcd tv
27 akai lcd
27 akai tv

20 akai lcd tv (Email) (URL) - 24 April '06 - 05:05

long term effects of adderall
order adderall online
order adderall
purchase adderall
ritalin adderall
ru adderall site
smoking adderall
snort adderall
snorting adderall
adderall 30 mg

long term effects of adderall (Email) (URL) - 24 April '06 - 05:20

Thanks for the special work and information!

Chuke (Email) (URL) - 24 April '06 - 21:06

Hello and congratulations!

hermelinda (Email) (URL) - 25 April '06 - 22:24

Hello! Very interesting and professional site.

carole (Email) (URL) - 15 May '06 - 18:01

Very interesting and professional site! Good luck!

felicia (Email) (URL) - 16 May '06 - 11:32

Hope you come back soon!!

miriam (Email) (URL) - 19 May '06 - 19:39

Great. Thanks!

malisa (Email) (URL) - 20 May '06 - 08:49

I am here to say hello and you have a great site!

zonia (Email) (URL) - 20 May '06 - 14:26

I like this site!

reanna (Email) (URL) - 21 May '06 - 17:41


Name:  
Remember personal info?

Email:
URL:
Comment:Emoticons / Textile

  ( Register your username / Log in )

Notify: Yes, send me email when someone replies.  

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.