Strict Standards: mktime(): You should be using the time() function instead in /var/www/clients/client33565/web49778/web/weblog/pivot/modules/module_debug.php on line 94
Peter Breevoort Weblog - 

Archives

11 Apr - 17 Apr 2005
18 Apr - 24 Apr 2005
25 Apr - 01 May 2005
02 May - 08 May 2005
16 May - 22 May 2005
01 Aug - 07 Aug 2005
08 Aug - 14 Aug 2005
12 Sep - 18 Sep 2005
19 Sep - 25 Sep 2005
24 Oct - 30 Oct 2005
28 Nov - 04 Dec 2005
30 Jan - 05 Feb 2006
06 Feb - 12 Feb 2006
13 Feb - 19 Feb 2006
27 Feb - 05 Mar 2006
03 Apr - 09 Apr 2006
08 May - 14 May 2006
15 May - 21 May 2006
26 June - 02 Jul 2006
04 Sep - 10 Sep 2006
19 Feb - 25 Feb 2007
19 Mar - 25 Mar 2007
15 June - 21 June 2009

Links

www.pbreevoort.nl
Google
Pivot

 

+ 10 - 20 | §

Beste Bas.

. Sta mij toe  enige reflectie te geven op je openingswoord.

Ik denk wel, en met mij een relatief klein percentage van de mensheid, dat god dood is, sterker nog; ik denk dat hij nooit bestaan heeft. De overgrote meerderheid van de wereldbevolking is het hier echter in het geheel niet mee eens. Het probleem is natuurlijk dat in deze het een noch het andere standpunt met absolute zekerheid te bewijzen valt. Wat echter wel onomstotelijk bewezen is, is dat Nietzsche dood is, en met een slordige eeuw vertraging zijn ook de ideeën van deze geniale obsessief megalomane bosbewoner ( Engelsen zijn een zee volk, Duitsers worden meer met het bos, of woud, geassocieerd, zoals je weet wonen Nederlanders onder zeeniveau op drassige kleigrond) achterhaald door met name de neurobiologische wetenschappen: het bewustzijn blijkt niet veel meer dan de ruis, of het bijproduct van de processen die het biologische leven mogelijk maken. Een –bij tijd en wijlen- zeer aangenaam bijproduct, dat wel. Gelukkig zijn er ook  bevolkingsgroepen; wetenschappers en kunstenaars, die zich opzettelijk bezighouden met het vormgeven en denken over  deze vorm van zijn. Het lijkt mij niet overdreven  te stellen dat de kunsten in essentie synoniem zijn met creatie, en dat creatie op zijn beurt weer nauw verweven en onontbeerlijk is voor ‘leven’. Het is dan ook uitgesloten dat er een eind zou komen aan ‘de kunst’ tot het moment dat de vier ruiters van de Apocalyps, satanisch lachend  weg galopperen naar een volgende klus, de koperen ploert uiteindelijk eens niet opkomt, of  de grote plof, beter bekend als ‘big bang’ wederkeert in een statistisch onvermijdelijke herhaling. Overigens heb ik kunstenaars zelf zelden gehoord over  ‘de dood van de schilderkunst’, of iets dergelijks, ook het canon is over het algemeen meer bezig geweest met het doen van dat wat zij niet laten kunnen dan zich daar in breedsprakige bewoordingen over uit te laten.

Nu ik het er toch over heb, zowel op micro als macro niveau is er zeer duidelijk sprake van een begin, hoewel het wat de aarde aangaat nog niet helemaal duidelijk is hoe, en wanneer  die plaatsgevonden heeft, is er voor de mens over het algemeen wel een datum voor aan te wijzen. Ook het einde lijkt mij in de vorm van de onvermijdelijke dood toch als bewijsvoering moeilijk te overtreffen. En dat midden, ja, dat kan er wel wat zinloos uit zien soms, het blijft een beetje een persoonlijke zaak, een eigen invulling.

Maak je overigens geen zorgen, ik ben nu al een maand of drie op wereldreis, en ik kan je verzekeren dat de horizon nog overal -vaak in grote pracht- te zien is, en ook de zee is nog erg vol water. Verder constateer ik overal een groot gevoel van toekomst. Er zijn grote en wereldomvattende veranderingen gaande die erg stimulerend zijn, zo zijn de twee grootste bevolkingsgroepen, en ook het Latijns Amerikaans gebied bezig met een grote economische inhaalslag, die een gigantische honger tot kunst, kennis, en wetenschap met zich meebrengt. Het is opvallend hoe veel interessante kunst er nu in China gemaakt wordt, en hoe de boekenwinkels in Zuid Amerika gevuld zijn met wereldliteratuur en kennisboeken. Miljoenen  mensen,  en vrouwen, raken ‘empowered’, en blijken niet alleen interesse te krijgen in een nieuwe DVD- speler, dan wel stofzuiger, maar ook in cultuur.

Een beetje lichamelijke arbeid is altijd een goed idee denk ik, maar  je kunt beter maar je atelier in gaan en inderdaad het meest mooie, meest pure beeld scheppen, en dan vervolgens wakker worden en beseffen dat het ‘verdomde ding’ je toch weer door de vingers geglipt is, zodat je aan een nieuwe poging begint, die nog mooier en nog inspirerender moet worden. Ad infinitum.

 Het enige wat rest is a ‘a rebour ’ vrolijk doorzwoegen en –nogmaals- dat doen wat je niet laten kan, en dat doen, wat je, door wat voor redenen dan ook, voelt te moeten doen, en er ondertussen zo veel mogelijk plezier in hebben.

Uit de catacomben van mijn herinnering borrelt een citaat omhoog, dat gebeurd  wel vaker maar meestal heb je er niets aan. Deze is van Francis Bacon en luid grofweg als volgt:

“we are born and then we die, and in between we give meaning to this purposeless existence by our drives.’.

Rest mij je geluk toe te wensen in het transcenderen van het immanente en je en de jouwen hartelijk te groeten en plezierige feestdagen toe te wensen.

Peter.

+ 15 - 11 | § Picasso

Any selfrespecting artist is envious of Picasso, everything he made -with apparent ease- has a touch of quality, however dificult to define. Surprisingly enouigh though, very few of his works pass the 'would I want to wake up with it every morning' test!!!