Strict Standards: mktime(): You should be using the time() function instead in /var/www/clients/client33565/web49778/web/weblog/pivot/modules/module_debug.php on line 94
Peter Breevoort Weblog - 

Archives

11 Apr - 17 Apr 2005
18 Apr - 24 Apr 2005
25 Apr - 01 May 2005
02 May - 08 May 2005
16 May - 22 May 2005
01 Aug - 07 Aug 2005
08 Aug - 14 Aug 2005
12 Sep - 18 Sep 2005
19 Sep - 25 Sep 2005
24 Oct - 30 Oct 2005
28 Nov - 04 Dec 2005
30 Jan - 05 Feb 2006
06 Feb - 12 Feb 2006
13 Feb - 19 Feb 2006
27 Feb - 05 Mar 2006
03 Apr - 09 Apr 2006
08 May - 14 May 2006
15 May - 21 May 2006
26 June - 02 Jul 2006
04 Sep - 10 Sep 2006
19 Feb - 25 Feb 2007
19 Mar - 25 Mar 2007
15 June - 21 June 2009

Links

www.pbreevoort.nl
Google
Pivot

 

+ 21 - 7 | § portretten

Voor de H&S opdracht heb ik ook een aantal portretten gemaakt in dce stijl van "zigeuner jongetje met traan" die de meest gestaalde zeemansharten nog doen smelten.

+ 9 - 17 | § verlaat tanzania verhaal

Het viel mij op dat Dar es Salaam relatief welvarend leek , zeker vergeleken met hoe het onder 'ķjamaa 'was. Ulrich, en wat watterig free lance fotograaf die we later op de boot naar Zanzibar zouden ontmoeten, die al 15 jaar in Tanzania woont en vol trots vertelde dat zijn (Nederlandse) vrouw hem en hun twee kinderen onderhoud zodat hij met de winst van zijn foto's kan investeren in het maken van nog meer foto's, Ulrich dus, die beweerde dat de markteconomie wel een goed iets is, dat het gemakkelijker is om ondernemingen op te zetten, dat de overheid ondersteunende is en subsidies en goedkope leningen verstrekt, en dat dit systeem goed werkt, er meer bottom up in plaats van top down gewerkt wordt. De kwalijke kant is, zoals overal, dat de rijken rijker worden en de arme armen, dat er minder aandacht is voor de minderbedeelden en diensten duurder worden. Het nieuw ondernemend elan is al gelijk zichtbaar aan de 'mannetjes', poorters en gidsen, taxichauffeurs die door hebben dat buitenlanders geld hebben en dat zonder schroom durven opeisen. Zo vroeg een poorter ons 10 dollar voor het (ongewenst) dragen van een tas over nog geen honderd meter! de shilling lijkt vastgekoppeld aan de dollar en tot mijn verbazing wordt op veel plaatsen betaald in dollars, ook de oude wissel truck met ome Ali gaat niet meer op, hooguit een paar procent winst op de zwarte markt. Ook in Zanzibar is de markteconomie goed doorgedrongen. De prijzen die gevraagd worden voor een overnachting zijn vrijwel overal exorbitant hoog in vergelijking met wat men ervoor terug krijgt. Maar de reizigers die met Alitalia en KLM rechtsreeks tot aan de poorten van het ressort vervoerd worden betalen het graag. Tot dat de luchtbel barst natuurlijk, want wat nu nog als wild, avontuurlijk en bovenal spotgoedkoop te boek staat zal al snel uit de gratie en de mode raken en vervangen worden door een ander tropisch paradijs. Misschien dat Mozambique met haar vele eilanden en prachtige stranden een goeie keus is....terug naar Dylan die in de jaren zestig al de pracht van Inhambane bezong. De 'mannetjes' op zanzibar stellen zich  op in een aaneengesloten rij  tussen de Italianen op hun zonnebedden langs het strand, en de branding. Een beweging kan fataal zijn en een horde nepzonnebril verkopende of safari aanbiedende entrepreneurs  stort zich genadeloos op het onwillig slachtoffer.

 Ik ging voor een wandeling langs het strand, die ik in eenzaam gepeins had willen afleggen, maar werd tot drie maal toe begeleid door -overigens bijzonder aardige- jongemannen die zich uiterst geÔnteresseerd toonden in Nederland, gek zijn  op Patrick Kleuvers en begaan bleken met mijn welzijn.. Nodeloos te melden dat wij NIET in een van de Alitalia of KLM lustoorden verbleven maar in een precies er tussenin gelegen  door bananenboom en kokospalm omringde enclave met door Beun de Haas gebouwde charmante hutjes en een persoonlijk 'restaurant', onder bladerdak met zicht op de werkelijk overweldigend mooie strand, zee en ondergaande zon kitschschilderijachtergrond, waar twee gezonde en vrolijkeTanzaniaanse dames de hele dag in de weer zijn om ons, gebruikmakend van plukverse ingrediŽnten, driemaal daags te voorzien van de meest heerlijke gerechten, en tussen door nog een schaaltje 'Áocos fritters'  komen brengen, en op de deur kloppen om te melden dat het avondeten klaarstaat, of om te vragen of we  liever octopus of calemares gehad wilden hebben.

Het grote toeristische gebeuren gaat wat aan Dar Es Salaam voorbij, de meeste vluchten sluiten aan op vervoer naar ressort of safari, Dar is dan ook bij nader inzien een wat troosteloze stad . Het is wel een Afrikaanse stad, met weinig buitenlanders en een "hustle and bustle' van een over het algemeen vrolijk, open en toegankelijke bevolking die snel en graag een praatje aanknoopt, wel jammer is dat het er veelal mee eindigt dat er duidelijk gehoopt word op een gunst of vergoeding.

Wat zeker niet aan Dar voorbij is gegaan is de komst van internet en mobiele telefoon, waarschijnlijk een revolutionaire en zegenrijke ontwikkeling voor Afrika. Aan internet cafťs dan ook geen gebrek en men lijkt er goed gebruik van te maken. De meeste verbindingen zijn echter tergend langzaam en ik kan er mijn patserige laptopje er niet op aansluiten. Werken op een langzame computer met modemverbinding is de hel. Er zijn wel meer dingen die de hel zijn: een bank kopen bij Ikea bijvoorbeeld, of een dekbed in een hoeslaken krijgen als het al laat op de avond is.

+ 22 - 7 | § Hakuna matata november 2004

Hakuna matata  Als je geen voegcement hebt voor het tegelwerk in de badkamer kan je net zo goed stopverf gebruiken. Pole pole waarom hardlopen als je ook kunt slenteren. "De  'cashcrop' van Zanzibar is de kruidnagel", aldus doceerde onze vriendelijke gids tijdens een bezoek aan een kruidenboerderij. Reuze interessant om te zien dat de kruidnagel aan bomen groeit, gember en tumeric onder de grond en kardemom als kleine pitjes bij de bovengrondse wortel. Iets minder was het dat de goden net dit moment uitgekozen hadden om de hemel te doen barsten, en hun water rijkelijk over hun akkers lieten vloeien, ook wel weer cool omdat het afwateringssysteem op Zanzibar niet echt efficiŽnt is en de geplande trip naar de plaatselijke markt letterlijk in het water viel, en niet zomaar wat water maar ruim een halve meter, zodat de kleurrijke groenten en fruit olijk ronddobberden temidden van graaiende marktkooplui en opportunistische consumenten. Ook de rit naar Stonetown was spectaculair: files door autoís die vast waren komen te staan in een kolkende rivier die net nog weg was. Het bezoekje aan de dorpskathedraal, waar vroeger de slavenmarkt geweest schijnt te zijn, hetgeen uitvoerig toegelicht werd door een ijverige zanzinees  -die net als zijn broeders om onduidelijke reden elk tweede woord liet eindigen in een 'i' klank- werd voorafgegaan  door een voettocht door een kniediepe wildwaterbaan tot aan de kerkdeuren. Gods wegen zijn ondoorgrondelijk, zullen we maar zeggen. Boven het altaar hing een Christus aan een kruis, gehakt uit de boom waaronder het hart van dr. David Livingstone begraven ligt in Zambia, wat ik een weliswaar onsamenhangender maar zeker origineler verklaring vind dan ware het uit het hout van het authentieke Christus kruis gehouwen, want daaruit kan ondertussen een hele Keulse Dom opgetrokken worden.

Tot mijn grote schaamte en spijt was het onze 'mannetjes' (ik verzin het niet) Ali Baba en Amor  -ook in te huren als komisch duo- gelukt ons op slinkse wijze een bezichtiging met gids van Stonetown op te dringen. Zo liepen we dus door de benauwde, vervallen, met toeristenstalletjes gevulde gangetjes van het stadje met links en rechts een in gebroken koeterwaals " brabbelende 'beachboy': "zissi is a housi...and zissi isi also a housi".

Ik kon het natuurlijk niet laten om 's middags een offroad motortje te huren en eens goed over de stranden te blazen.

+ 14 - 13 | § suzyann

Suzy Ann kon het natuurlijk niet laten om mij achterna te reizen en heeft ondertussen ook een computer in mijn Hanoi kantoortje waar ze werkt aan mijn panelen voor het STC. Vandaag overigens, na de 180 ste houtplaat, toch maar de jongens er uit geknikkerd. De ingewikkelste ontwerpen moeten nu gemaakt worden en ze redden het niet. De meisjes fleuren helemaal op en zingen hardop. Kennelijk werkte de aanwezigheid van mannen wat onderdrukkend op hun.

+ 22 - 7 | § Hakuna matata november 2004

Hakuna matata  Als je geen voegcement hebt voor het tegelwerk in de badkamer kan je net zo goed stopverf gebruiken. Pole pole waarom hardlopen als je ook kunt slenteren. "De  'cashcrop' van Zanzibar is de kruidnagel", aldus doceerde onze vriendelijke gids tijdens een bezoek aan een kruidenboerderij. Reuze interessant om te zien dat de kruidnagel aan bomen groeit, gember en tumeric onder de grond en kardemom als kleine pitjes bij de bovengrondse wortel. Iets minder was het dat de goden net dit moment uitgekozen hadden om de hemel te doen barsten, en hun water rijkelijk over hun akkers lieten vloeien, ook wel weer cool omdat het afwateringssysteem op Zanzibar niet echt efficiŽnt is en de geplande trip naar de plaatselijke markt letterlijk in het water viel, en niet zomaar wat water maar ruim een halve meter, zodat de kleurrijke groenten en fruit olijk ronddobberden temidden van graaiende marktkooplui en opportunistische consumenten. Ook de rit naar Stonetown was spectaculair: files door autoís die vast waren komen te staan in een kolkende rivier die net nog weg was. Het bezoekje aan de dorpskathedraal, waar vroeger de slavenmarkt geweest schijnt te zijn, hetgeen uitvoerig toegelicht werd door een ijverige zanzinees  -die net als zijn broeders om onduidelijke reden elk tweede woord liet eindigen in een 'i' klank- werd voorafgegaan  door een voettocht door een kniediepe wildwaterbaan tot aan de kerkdeuren. Gods wegen zijn ondoorgrondelijk, zullen we maar zeggen. Boven het altaar hing een Christus aan een kruis, gehakt uit de boom waaronder het hart van dr. David Livingstone begraven ligt in Zambia, wat ik een weliswaar onsamenhangender maar zeker origineler verklaring vind dan ware het uit het hout van het authentieke Christus kruis gehouwen, want daaruit kan ondertussen een hele Keulse Dom opgetrokken worden.

Tot mijn grote schaamte en spijt was het onze 'mannetjes' (ik verzin het niet) Ali Baba en Amor  -ook in te huren als komisch duo- gelukt ons op slinkse wijze een bezichtiging met gids van Stonetown op te dringen. Zo liepen we dus door de benauwde, vervallen, met toeristenstalletjes gevulde gangetjes van het stadje met links en rechts een in gebroken koeterwaals " brabbelende 'beachboy': "zissi is a housi...and zissi isi also a housi".

Ik kon het natuurlijk niet laten om 's middags een offroad motortje te huren en eens goed over de stranden te blazen.

+ 10 - 13 | § girls

Een paar voorbeelden van het gebruik van text in de houtdrukken, en van mijn houtsnijdende meisjes die stuk voor stuk goed werk leveren in tegenstelling tot de jongens, die veel gecorigeerd moeten worden.

De server is een tijd lang oververhit geweest en het was niet mogelijk om te posten, nog steeds gaat het niet erg soepel, hopelijk klomt daar verandering in en kan ik wat meer van mij laten horen.

+ 21 - 12 | § text

+ 9 - 19 | § text houtdrukken

Een voorbeeld van het gebruik van text in de houtdrukken en een foto van mijn houtsnijdende meiden, die stuk voor stuk goed werk afleveren, in tegenstelling tot de heren die vaak urenlang bijgepoetst moeten worden.